3 Katlı Maske tamamında üç katlı tela bir malzeme kullanılarak üretilen maske çeşididir. Bu nedenle 3 katlı maske adını almıştır. Bu maskelerin buruna denk gelen bölümlerinde yüze düzgün bir biçimde oturmasını sağlayan ve dışarıdan hava ve en önemlisi mikrop girmemesini sağlayan bir tel mevcuttur. Bu tel sert veya can acıtan bir şey değildir. Bükülebilen şekil alabilen bir formda telanın içinde mevcuttur.
3 Katlı Maske Kulak bölmelerine takılan lastikleri her kişiye uygun olabilecek ortalama yüz ölçülerinde hazırlanmıştır ve genel olarak da herkese uymaktadır. Kumaş ağırlıkları ortalama 68 gr- 90 gr arasında değişiklik göstermektedir. Diğer adı ile 3 katlı cerrahi maskeler üretilebilmesi için belirli zorunluluklar vardır. Belirli standartlara uyarak üretilmesi gereken bu medikal ürünler, üreten işletmelerin bu şartların tamamını sağladıkları veya karşıladıklarını gösteren belli başlı bazı sertifikalar almaları gerekmektedir. Medikal tekstil ürün gruplarının imalatının yapılabilmesi için gerekli olan sertifikalar ISO 13485 ve QCS International sertifikalarıdır. Maskelerin diğer bir standardizasyonu ise %98 oranında bakteri filtrasyonu sağlaması gerektiğidir.
3 Katlı Maske
İçerik Tablosu
Nasıl Test Edilir
Dört farklı yöntem ile test edilir. 3 katlı maske dışarıdan bir gözle bakıldığı zaman belirgin bir şekilde 3 kat olduğu gözükmeli ve fark edilmelidir. Dış kısmında kesinlikle dokuma olmamalıdır. Dış kısmında yarı saydam bir tabaka olmalıdır. 3 katlı maskesinin en iç kısmında hem yumuşak hem de nonwoven bir tabaka olmalıdır.
Geriye kalan orta bölümde ise polipropilen malzemeden yapılmış bir bölüm olmalıdır. İkinci test yöntemi ise alev alıp almaması durumudur. 3 katlı maskeler üretilirken kullanılan malzemelerin alev almaması gerekmektedir. Bu nedenle ateşe maruz kaldığında kağıt gibi yanıp kül olmak yerine tam tersi erimeleri gerekmektedir. Eğer maskenizi ateşe maruz bıraktığınızda yanıyorsa üretim standartlarına göre imal edilmemiştir. Fakat eriyor ise test edilebilen üretim standartlatından birine uygundur demek oluyor.
3 katlı cerrahi maskelerin su geçirmemesi gerekmektedir. Tasarımları bu şekilde yapılmıştır ve standartları da o yöndedir. Eğer maskenin dış kısmından bir miktar su veya herhangi bir sıvı dökerseniz bu sıvıyı içeri sızdırmaması gerek. Bu test de kolayca uygulayabileceğiniz bir testtir. Eğer sızdırma varsa standartlara uygun üretilmemiştir lakin sızdırma yoksa maskeniz bu testi de geçmiş olacaktır. Son olarak ise yine bir kolay test söz konusudur.
3 katlı maskelerin en önemli özelliği havadaki parçacıkların yani aslında virüs, bakteri gibi canlıların solunum esnasında vücuda alınmasını önlemelidir. Yani böylece nefes geçirmemesi gerekir. Bunu anlayabilmek için ise yanan herhangi bir kibriti, mumu veya çakmağı üfleme yöntemi ile söndürmeye çalışmaktır. Eğer yanan ateşi üfleyerek söndüremiyor iseniz maskeniz solunum yolu ile havadaki parçacıkların sizin vücudunuza girişinizi engelliyordur fakat söndürebiliyor iseniz maskenizi derhal değiştirmeniz gerekmektedir.
3 katlı Maskeler tek kullanımlık mı
Bu soru herkeste merak uyandırmaktadır. Bilinen şu ki bu maskeleri çoğu kişi defalarca hatta günlerce kullanmaktadır ve bu durum çok tehlikelidir. Yahut yıkayıp tekrar tekrar kullanmaya devam edenler de vardır ve bu durum da hiç önerilmez. 3 katlı cerrahi maskeler tek kullanımlık olması ile birlikte uzun saatler takılması da önerilmemektedir. Uzmanlar tarafından 4 saatten fazla takılmaması gerektiği önerilmektedir. Gün içerisinde 3 katlı cerrahi maskelerin sık sık değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Değiştirilen, yani çöpe atılan maskeler de bir poşet içinde çöp kutularına atılmalıdır, mikrop saçmaması için açık vaziyette değil. Ayrıca Diğer Ürünlerimizden biri olan tulum önlük ürünümüzü buradan inceleyebilirsiniz.
Maske Çeşitleri
Genel olarak üç kategori çevresinde toplanabilir. Bunlardan ilki, filtreli maskelerdir. Bu maskeler solunum yollarını korur. İkincisi kumaş vb. malzemeler ile yapılan maske çeşitleridir. 3 katlı maske de bu kategoriye aittir. Bu maskeler ise insanları çeşitli hastalık ve türlü mikroplardan korumaktadır. Üçüncü maske grubu ise siperlikli maskelerdir. Bu maskeler koruyucu nitelikte üretilmiştir. Darbelerden veya herhangi başka tehlikelerden yüzü ve gözleri korumaktadır. Bir de koruma türlerine göre kategorize edilmiş iki tür maske vardır. Bu maskelerden biri FFP isimli maskelerdir. Diğeri ise N95 isimli maskedir. FFP isimli maskeler de kendi içinde kategorilere ayrılmaktadır. Sağlık çalışanlarının FFP maskelerin kategorisinde bulunan FFP3 ve N95 isimli maskeleri takmaları önerilmektedir.